Trager, beter, zachter

The XX doet alles wat niet mag. Voor een overvolle marquee nog trager, nog zachter spelen.

Ik stel me voor hoe jullie door de hooligans van de buurt uitgescholden werden voor  ‘depressieve zwartjassen’ of ‘emo-janetten’. Hoe jullie voor 15 pond in een smerig achterzaaltje van een Londense bar speelden. Jullie namen een album op en werden bejubeld in de vakpers. Tot daar eigenlijk niets bijzonders. Ze hypen elk jaar wel een nieuwe groep op dat eiland.

Het album werd vooral geprezen omdat er geen noot te veel op staat. Jullie hadden elk woord, elke beat, elke snaar op een apothekersschaaltje gewogen en afgemeten. En dat leek wonderwel te werken. Ze hypen niet zomaar een groep op dat eiland.

Dan op tournee. Eerst in kleine zaaltjes, vervolgens de iets grotere clubs genre AB en Paradiso. Een jaar na de release van dat hippe album schuimen jullie de festivals af en spelen voor 20.000 man. Ze zijn alle 20.000 benieuwd hoe jullie de uitgestrekte bierdrinkende weide zullen temmen.

Jullie hebben het waarschijnlijk wel eens geprobeerd in het repetitiehok. Om harder te spelen. En sneller. Om meer te rocken. Steviger. Opbouwen naar een echte climax, dan alles stilleggen om uiteindelijk vijf minuten vol door te rammen. Maar het werkte niet. Jullie zijn geen volksmenners. En misschien zijn jullie wel niet goed genoeg om zonder fouten sneller te spelen?

Een live concert, zeker op een festival, moet net iets extremer dan de studioversie zijn. Men dikt alles een beetje meer aan, wil niet dat de muziek wegwaait over de grote weide. Daarom was er maar één uitweg. Nog minder spelen. Nog trager. Dat er iemand uit de groep stapte, was stiekem wel mooi meegenomen. Alleen het minimum.

Zo staan jullie dan op Pukkelpop. En doen vol overgave waarin jullie geloven. Niet meer dan het strikt noodzakelijke. In het publiek staat iemand die dacht dat dat niet mogelijk was. Nog trager spelen. En er nog mee wegkomen ook.

The XX, gezien op Pukkelpop 2010.

Review in HumoHet Nieuwsblad en Cutting Edge.

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Ik luister U leest en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s