Kassa

Vroeger was het beter. Toen we nog als jager-verzamelaars door grote bossen hosten. We plukten ons eten van de struiken of we groeven een kuil en bleven aan die kuil zitten tot er een groot beest in de kuil viel. En aan het eind van het bos stond geen rolband waar je je dode mammoeten op moest leggen. En moest je niet helemaal terug omdat je vergeten was je zakje met rode bessen te wegen.

Nu is er stress. Heb ik wel alles van mijn winkellijstje? Krijg ik alles in de boodschappentas? Heb ik echt alles van het lijstje? Als ik een zakje vraag, gaat dat dan niet scheuren? En waarom gaat mijn rij aan de kassa het traagst? Wel beste Kerygma, voor dat laatste heb ik een oplossing gevonden. En sindsdien voel ik mij een beter mens. Meer in lijn met mijn eigen innerlijke jager-verzamelaar.

Ik kijk namelijk niet meer naar de lengte van de wachtende rij. Ik kijk enkel naar de madam die aan de kassa zit. En kies de mevrouw tegen wie ik het vriendelijkst kan zijn. En die het vriendelijkst is tegen mij.

Zodra ik echt echt alles van mijn lijstje heb, ga ik de kassa’s af. Mijn voorkeur gaat uit naar de al wat oudere dame met de grijze haren, die -echt waar- altijd lacht en meestal wel een onnozel mopje vertelt. Alsof ze me al jaren kent. Ik zweer het je, zij verandert een rij van zenuwachtige opgefokte yuppies in een geordende verzameling van gelukkige oermensen. Zij alleen. Als ik haar niet onmiddellijk vinden kan, kies ik voor het verlegen Marokkaanse meisje met snor. Zij is vriendelijk, maar een tikkeltje verveeld. Ik zeg haar altijd enthousiast goedendag. In de hoop dat ze wat minder verlegen wordt. Daarna verkies ik nog altijd de klungelende jobstudent die ik gerust moet stellen in plaats van omgekeerd, boven de geblondeerde zuurpruimen.

Als ik aan zo’n kuil moet gaan zitten, zou het nog langer duren voor ik met mijn pot choco thuis zou zijn. Dus kies ook voor het aangename wachten. Ik heb zo al genoeg stress van de moderne mens uit te hangen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Ik heb een mening U leest en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kassa

 1. Stijn zegt:

  Onderzoek heeft uitgewezen dat kassa systemen zoals bij de Fnac in Wijnegem het beste werken. Eén rij voor iedereen, en je neemt dan de eerste kassa die vrij komt. Op die manier voorkom je dat mensen gang wisselen van aanschuifstrook.

  Dat is niet echter niet altijd duidelijk, zoals ik gisteren opmerkte bij de nieuwe Albert Heyn aan de Groenplaats in Antwerpen. Daar probeerden mensen zich alsnog tussen of achter iemand anders te wringen, met algehele chaos tot gevolg.

  En wat die situatie vroeger betrof: in de prehistorie kwam er ook niet iedere dag een mammoetsteak op tafel. 😉

 2. katrienver zegt:

  Prima idee! Ga ik in het vervolg ook doen in de Delhaize, maar weet je wat: in de Colruyt zijn ze allemaal vriendelijk aan de kassa!
  En ik durf ook te geloven dat op mammoeten jagen stresserender en risicovoller was dan naar de supermarkt gaan, maar ik heb gemakkelijk praten, want het is Kris die er zich elke zaterdag aan waagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s