De veronderstellingen

Annelies Verbeke schrijft met De veronderstellingen een sprankelende verhalenbundel.

Het boek bestaat uit een tiental kortverhalen die zich zo goed als allemaal in het hier en nu afspelen. Het zijn op zichzelf staande verhalen, maar ze worden met elkaar verbonden door het hoofdpersonage van het ene te laten opduiken als bijrol in het andere verhaal. De veronderstellingen gaat over vooroordelen en in een tiental tafereeltjes schetst Annelies Verbeke een meedogenloos portret van onze moderne tijd. Ze lacht met de huidige consumptiemaatschappij, maar tegelijk slaagt ze erin om mededogen te tonen voor de personages die er zich in voortbewegen.

Het genre van de kortverhalen ligt Verbeke wel. Het boek leest als een sneltrein. Er is geen enkel woord overbodig en ze heeft aan één zin genoeg om een personage te typeren. Annelies Verbeke schrijft sprankelende zinnen en doet het allemaal zo simpel lijken.

Had Het Genootschap van het Genot van het Boek dan niets slechts te melden over dit boek? Toch wel. Enkele verhalen waren niet zo bijster origineel en dan stuikt het hele universum van Verbeke in elkaar. Een kortvehaal staat of valt met de plot en als je het over vooroordelen en veronderstellingen wilt hebben, zijn er heel veel platgetreden paden.

Volgende keer lezen wij De genezing van de krekel van Toon Tellegen. Benieuwd of dat boek ook sprankelt van het lees- en schrijfplezier.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Ik lees U leest en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De veronderstellingen

 1. elke zegt:

  Ik las ooit al Slaap, maar daarna niks meer. Morgen ga ik naar de bibliotheek, toch even kijken of ik dit kan vinden.

  • Laat zeker weten wat jij er van vindt.

   • elke zegt:

    Als ik het vind… Al 2 keer naar de bib geweest: telkens alle exemplaren uitgeleend. Ik heb wel Geschiedenis van een berg van Peter Verhelst gelezen. Dun boekje, leest heel vlot en is mooi. Al ben ik geen kei in het snappen van alle boodschappen. Ik zal het nog eens opnieuw lezen later, maar nu moest het heel snel weer binnen.

 2. Ik heb maar 1 boek van Verhelst gelezen en daar heb ik ook niet veel van gesnapt: https://dodosinhetwild.com/2011/06/02/%E2%80%9Cals-er-nog-een-keer-tepel-staat-dan-stop-ik-met-lezen%E2%80%9D/ Dus misschien is dat wel een beetje normaal met zijn boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s