Waarom ik naar Interne keuken luister

Het radioprogramma van Sven Speybrouck en Koen Fillet biedt twee formules voor de prijs van één. Tijdens het jaar tafelen en praten vier gasten en twee presentatoren in de keuken van Sven Speybrouck, met kwetterende vogeltjes en tinkelende glazen op de achtergrond. In de zomermaanden bestaat het programma uit twee lange gesprekken van Speybrouck met een telkens een andere gast.

De keukenformule

De meest eenvoudige ideeën zijn nog altijd de beste. Zet vier boeiende gasten samen met twee presentatoren aan een tafel met lekker eten. En laat ze vertellen. Geen gedoe met ingewikkelde terugkerende onderdelen, wedstrijden, publieksparticipatie of inspelen op de actualiteit.

Twee journalisten

Het beste aan Jongens en Wetenschap was niet zozeer het programma op zich, maar de toon en wisselwerking tussen de twee presentatoren. En ze zijn nog steeds goed op elkaar ingespeeld. Laat Speybrouck zich meeslepen in een of ander detail, dan brengt Fillet met één opmerking het gesprek weer op de rails. Als de spanning begint op te lopen tussen de gasten van Fillet, dan is het Speybrouck die met een kwinkslag de gemoederen bedaart.

Het gaat nog even door op het internet

In plaats van snel-snel een bus gasten en onderwerpen af te haspelen, heeft men in de interne keuken tijd. En als er interessante vragen zijn waarvoor binnen het twee uur durende programma dan toch geen plaatsje was, dan kunnen die na de uitzending toch nog gesteld worden. De uitzending gaat namelijk nog even door op tinternet.

Er is een podcast van

Zijn interne keuken en Friedl’ nu echt de enige programma’s die een podcast verdienen? Ik luister zelden live, wel tijdens het joggen, verven of een lange rit in de auto. Maar ik heb ze wel allemaal gehoord.

Het programma gaat ook door tijdens de vakantie

Ik weet heus wel dat al die radiomensen ook met vakantie mogen. En dat er minder geluisterd wordt tijdens de zomermaanden. Maar zeker met zo’n flutzomer als we die van dit jaar is het fantastisch dat er op mijn iPod elke week een nieuwe aflevering staat.

Het metier

En in die zomerreeks valt het metier van Sven Speybrouck nog meer op. Hij luistert aandachtig naar zijn gasten, stelt de juiste en soms wat naïeve vragen en zorgt er tegelijkertijd voor dat de gast niet ontspoort in ellenlange, saaie uitweidingen. Zelfs los van wat de gasten vertellen, vind ik het een plezier om naar zijn interviews te luisteren. Hoe hij het gesprek stuurt net naar daar waar hij het hebben wil.

Ine Roox

Het beste interview (en de directe aanleiding om deze post te schrijven) was de uitzending met Ine Roox, journaliste bij De Standaard. Het stukje over de verkrachtingen in Congo sneed door hart en ziel, juist omdat Speybrouck de naïeve, maar welgemeende vragen stelde die je anders snel inslikt. Roox was een heel uur lang bloedeerlijk en gul in haar antwoorden.

Beluister het interview

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Ik heb een mening U leest en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s